طب سوزنی یکی از شاخه های طب مکمل است که در درمان، تسهیل و تسریع روند بهبود بیماریهای متفاوت است. این شیوه درمانی قرنهاست در کشور چین برای درمان بیماری های مختلف و به عنوان روشی برای ایجاد تعادل در جریان انرژی در بدن استفاده میشود. به باور متخصصان این فن، با فرو کردن سوزنهای بسیار نازک در نقاط خاص، می توان جریان انرژی را در بدن متعادل کرد.
در سال های اخیر بسیاری از بیمارانی که به دلایلی از علم پزشکی نوین ناراضی یا به آن بی اعتماد شدهاند و یا برای تقویت درمان خود، به انواع روش های طب سنتی و مکمل از جمله طب سوزنی روی آوردهاند. این موج فراگیر قارهها را در نوردیده و از شرق تا غرب عالم را فرا گرفته است.
از این رو دانشمندان و پژوهشگران این روش و اثرات آن را در کنار سایر روش های طب مکمل مورد توجه دادهاند تا شاید بتوانند از آن به عنوان روشی مکمل در کنار علم پزشکی مدرن بهره بگیرند.
اما یافتههای بالینی موجود درباره اثرات طب سوزنی بر بیماریهای مختلف چه میگویند؟تسکین درد
شاید مهمترین دستاورد طب سوزنی تسکین درد باشد. گروهی از پژوهشگران در تحقیقی که در” مجله انجمن پزشکی آمریکا” منتشر کردند، مطالعات انجام شده بر روی تاثیر طب سوزنی بر دردهای مزمن را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که طب سوزنی در کاهش دردهای مزمن واقعا موثر است اما این کاهش درد “نسبتا متوسط” گزارش شده است. اثرات طب سوزنی بر کاهش درد در قسمت های مختلف بدن متفاوت است. به عنوان مثال در بیمارانی که دچار درد مزمن گردن هستند، طب سوزنی بلافاصله بعد از درمان و نیز در مدت کوتاه مدت موثر گزارش شده است.
پژوهش دیگری که در مورد تاثیر طب سوزنی بر بیماران مبتلا به آرتروز و دردهای عضلانی انجام شد نشان داد این بیماران میتوانند از این روش برای کم کردن درد البته به میزان “کم” بهره بگیرند.
علاوه بر این، طب سوزنی درمان غیر دارویی ارزشمندی است برای کسانی که دچار سردردهای فشاری (tension-type) مزمن یا مکرر هستند.
در سردردهای میگرنی، شواهد نشان میدهند طب سوزنی میتواند به تاثیر درمانهای رایج کمک کند و طب سوزنی میتواند در پیشگیری از سردردهای میگرنی، دستکم به اندازه درمانهای دارویی موثر باشد. اما مطالعات نشان می دهند که این روش در کاهش درد شانه چندان موثر نیست.
تاثیر طب سوزنی در درمان کمردرد حاد روشن نیست اما طب سوزنی در کاهش درد کمر و افزایش تحرک فرد تاثیر دارد اما شواهد کافی برای نشان دادن اینکه طب سوزنی می تواند از دردهای بیماران سرطانی به طور موثر بکاهد، وجود ندارد.
سکته مغزی
همچنین مطالعات بر روی بیمارانی که دچار سکته مغزی شده اند نیز نشان می دهد که این روش در کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سکته مغزی و یا بهبود ازکار افتادگی بیماران بی اثر است، اما ممکن است در درمان ضایعات عصبی ایجاد شده در این بیماران از جمله اختلال بلع کمک کند.